Ook ik heb eindelijk de fantastische webshop Aliexpress ontdekt. Ken jij het niet? Geen zorgen dit komt snel genoeg, want ik ga je namelijk vertellen wat het is en waar je op moet letten. Ook ik wist enkele weken geleden nog niet dat het bestond. Nu na enkele euro’s lichter te zijn wil ik jullie graag attent maken op deze leuke manier van goedkoop producten inslaan!

Aliexpress zal misschien nog voor velen een beetje onbekend klinken, maar het is een groeiende trend. Ik kwam erachter dat het überhaupt bestond dankzij een vriendin. Ik kwam heel onschuldig aan met mijn vraag; ‘Wat is dat?’. Ze keek me als reactie hierop aan met zo’n blik die zegt; ‘Dat ken je toch wel!’. Na wat research kwam ik erachter dat het een site is waar je zo ongeveer elk product kan kopen. Elektronica, kleding, sieraden noem het maar op, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik bedacht me dat ik hoogstwaarschijnlijk niet de enige ben die geen flauw idee heeft wat het is. Dus help ik jullie graag op weg, zodat jullie op de vraag kunnen antwoorden; “Tuurlijk ken ik dat!’.

Aliexpress is ooit opgericht voor bedrijven. Het moest het inkopen van producten makkelijker maken. Producten dus niet één product. Het was de bedoeling dat bedrijven zo groot konden inkopen voor een lage prijs. Zo kunnen ze het dus duurder doorverkopen, zoals dat gemiddeld in elke winkel gaat. De verkopers van deze massaproducten ontdekten dat er ook een markt was voor de gewone man. Zo kwamen er steeds meer opties om maar één product te bestellen. Het groeide uit tot een platform vol concurrerende verkopers, vol met goedkope producten. Wat maakt ons nou nog vrolijker?

Nu je natuurlijk meteen een kijkje bent gaan nemen is het wel belangrijk om te weten waar je op moet letten. Dit is erg belangrijk voor de beginnende Aliexpress shopper, maar ook voor de mensen die al wat langer rondlopen en stiekem toch nog wel wat tips kunnen gebruiken. Je moet je bedenken dat Aliexpress zelf geen producten verkoopt. Er zijn duizenden, wat zeg ik miljoenen verkopers die hier hun producten verkopen. Er zullen zich hier en daar helaas wat oplichters bevinden. Met behulp van de volgende tips zal ik je helpen zulke mensen te vermijden en jullie leren hoe je nou het beste Aliexpress kan gebruiken.

    1. Kies je medium waarmee je zoekt/bestelt. Ik zelf vind het erg prettig om te zoeken via de app. Via de app kun je namelijk beter de verschillende producten vergelijken en uitzoeken. Ook gaat het toevoegen van een product aan een wenslijst veel gemakkelijker dan op de site. Als ik eenmaal zeker weet welk product ik wil, bestel ik het via de site. Hier kun je snel je product bestellen. Dit gaat handiger en veiliger. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf kiest welk medium voor jou werkt.
    2. Vergelijken, je beste vriend is de zoekmachine! Zie je een leuk shirtje voor maar 5 euro, kijk dan toch maar even verder. Je gelooft het misschien niet maar 5 euro voor een shirtje kan op Aliexpress best duur zijn. Tik bijvoorbeeld in de zoekbalk dezelfde termen in als bij het shirtje dat je vond. De kans is groot dat je dan hetzelfde shirtje voor 2 euro vindt. Ook kun je het product dat je zoekt goed beschrijven. Zoek bijvoorbeeld in plaats van zwart shirt, naar zwart shirt met split en een open rug. Zo krijg je veel specifiekere resultaten. Daarnaast heb je op de site de optie: find similiar products. Hiermee vind je exact dezelfde producten. Ook kan zoeken in het Engels helpen. De meeste verkopers zijn Chinees en zullen de titels van hun producten niet in perfect Nederlands invoeren. De site vertaalt je zoekopdracht wel automatisch naar het Engels, maar of je daar nou volop op moet vertrouwen…
    3. De terugkoppeling bekijken. Nu je je product hebt gekozen en goed hebt vergeleken moet je natuurlijk wel zeker weten dat het een betrouwbare verkoper is. Hier kun je op een aantal manieren achter komen, maar bedenk goed: Zeker weten doe je het nooit! Kijk ten eerste naar de beoordeling van het product zelf. Als het cijfer een 3,5 of lager is kun je het beter links laten liggen. Heeft het product een 4 of hoger en is het redelijk veel besteld, dan ga je kijken naar de terugkoppeling. Je gaat kijken naar het percentage positieve terugkoppeling. Is dit hoger dan 90% dan zegt dit nog niets. Kijk eerst eens naar het aantal mensen dat een terugkoppeling heeft gegeven. Zijn dit er duizenden dan is dat percentage redelijk betrouwbaar. Waarom moet je hier nou op letten? Een verkoper wil natuurlijk een goede beoordeling. Om dit voor elkaar te krijgen zou hij ook zichzelf kunnen beoordelen. 100% positieve terugkoppeling? Vergeet de aankoop dan maar en zoek naar een andere verkoper.
    4. De feedback lezen. Lijkt het erop dat de verkoper inderdaad betrouwbaar is? Kijk dan nog even naar de terugkoppelingen van de mensen voor jouw product. Vaak zijn er een paar mensen die foto’s hebben gemaakt van het product. De foto’s van de verkoper zijn natuurlijk altijd perfect. Er is meestal wel een beetje Photoshop aan te pas gekomen. Door te kijken naar de eigen gemaakte foto’s van mensen krijg je een beter indruk van hoe het product daadwerkelijk is. Ook vertellen de mensen hoelang het duurde voor het product aankwam en of ze er tevreden mee zijn of niet. Wat belangrijk is om te onthouden is dat een product altijd een keertje niet kan aankomen. Dit hoeft niet per se te liggen aan de verkoper. Aangezien je aankoop vaak de halve wereld rondvliegt, kan er wel eens wat mis gaan. Vaak schrijven mensen ook feedback over producten die niet aankomen. Hoe loste de verkoper het op, kregen ze hun geld terug of een nieuw product? Om te weten welke beschermingen je krijgt, moet je kijken bij: bescherming koper. Hier staat vaak binnen welke tijd een product wordt geleverd en of je kunt ruilen. De tijd is het belangrijkste. Krijg je je product niet binnen die tijd binnen dan kan je bezwaar maken en krijg je je geld terug. Ruilen kan wel, maar heeft vaak geen zin. De retour kosten zijn voor jezelf en geloof me een ritje naar China is niet goedkoop.
    5. Pas op met invoerkosten. Pakketjes tot €22,- komen meestal door de douane heen en hiervoor hoef je dus niets extra’s te betalen. Boven dit bedrag moet je oppassen. Je kunt namelijk het bericht krijgen dat de douane je pakketje heeft onderschept en dat je invoerkosten moet gaan betalen. Je betaalt dan 21% btw over het bedrag dat je hebt moeten betalen en nog inklaringskosten. Let op, de €22,- bevat alle kosten dus niet alleen wat het product kost maar ook de verzendkosten. Als laatste moet je ook nog oppassen met namaak artikelen. Als je bijvoorbeeld Adidas superstars besteld via Aliexpress voor €30,- kun je je wel bedenken dat dit geen echte zijn. Als de douane toevallig jou pakketje ertussen uitplukt, is de kans groot dat ze beslag leggen op jouw product. Fraude is namelijk in Nederland niet toegestaan.

Tot nu toe zijn mijn producten allemaal nog aangekomen en heb ik niet te maken gehad met de douane. Het shoppen via Aliexpress is misschien iets ingewikkelder dan een gewone online webshop, maar het is het waard. De producten zijn meestal van relatief goede kwaliteit en lekker goedkoop. Ik zie het bijna als een online Primark alleen dan met letterlijk alles wat je zoekt. Mocht je nu een nieuwe Aliexpress shopper zijn of een oude waarbij het wel eens is fout gegaan, dan hoop ik dat je iets aan deze tips hebt gehad. Geniet van het shoppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey!

Hier is altijd iets dat jij leuk vindt.

Suggesties, tips of ideeën? Laat het me weten!

 

For the English site click here:

http://myrandomway.com/